Składniki:
- 200 ml letniego mleka
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 400 g mąki pszennej
- 5 g suchych drożdży
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Do miseczki wlać letnie mleko, wsypać cukier i sól, wymieszać. Do wysokiej miski wsypać mąkę i drożdże, wymieszać. Wlać mleko, wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wgnieść olej. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz. W między czasie ciasto odgazować (uderzając kilka razy pięścią).
Po tym czasie z ciasta uformować rulon i podzielić na 3 równe części, z każdej uformować bagietkę, naciąć nożem. Ułożyć na blasze oprószonej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20 - 30 min.
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Bagietki posmarować wodą. Piec 20 - 25 min. Ostudzić na kratce.
Smacznego!
2 komentarze:
mniam:) chyba zrobię na dniach:)
bardzo puchate ;))
Prześlij komentarz