Idealne na poranne śniadanko :)
Składniki:
- 30 g margaryny
- 1/4 szkl. mleka
- 3/4 szkl. wody niegazowanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 450 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Do rondla przełożyć margarynę, wlać mleko i wodę, podgrzać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się margaryny, Wsypać sól i cukier, wymieszać, po czym zdjąć z ognia, w razie konieczności lekko ostudzić.
Do miski wsypać mąkę, drożdże i szczypiorek, wymieszać. Wlać zawartość rondla, wyrobić gładkie i sprężyste ciasto - w razie konieczności podsypać mąką (zużyłam dodatkowo niecałe pół szkl.). Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, odstawić do podwojenia objętości - na 1,5 - 2 godz. W między czasie ciasto odgazować uderzając kilka razy pięścią.
Po tym czasie blat oprószyć mąką, z ciasta uformować wałek, podzielić na 8 części, uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20 - 30 min.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Bułeczki przed włożeniem do piekarnika posmarować wodą lub roztrzepanym jajkiem. Piec 20 min.
Smacznego!
1 komentarz:
super:) tak sobie obiecuje, ze ja tez bede piekla....ale na razie nie....
Prześlij komentarz