Składniki:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 jajo
- 2 łyżki bułki tartej
- przyprawa do mięsa mielonego
- kucharek
- pieprz
- czosnek granulowany
- 100 g pieczarek
- 1 mała cebula
- olej do smażenia
- mąka do obtaczania kotletów
Wykonanie:
Do mięsa mielonego wbić jajo, dodać bułkę tartą, wymieszać, doprawić przyprawą do mięsa mielonego, czosnkiem, kucharkiem i pieprzem do smaku.
Przygotować farsz. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać trochę oleju na patelni, zrumienić cebulę, następnie dodać pieczarki, całość podsmażyć. Doprawić kucharkiem i pieprzem do smaku, odstawić do ostudzenia.
Mięso podzielić na 6 części, kolejno każdą z nich rozklepywać w dłoni na placuszek, nadziewać farszem po czym skleić, formując kotlety. Rozgrzać olej na patelni, kotlety obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
2 komentarze:
tradycja musi byc ;D
tradycja najlepsza :)
Prześlij komentarz