poniedziałek, 10 września 2012

Mielone nadziewane farszem pieczarkowo-cebulowym


Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 jajo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • kucharek
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 100 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania kotletów

Wykonanie:

Do mięsa mielonego wbić jajo, dodać bułkę tartą, wymieszać, doprawić przyprawą do mięsa mielonego, czosnkiem, kucharkiem i pieprzem do smaku.
Przygotować farsz. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać trochę oleju na patelni, zrumienić cebulę, następnie dodać pieczarki, całość podsmażyć. Doprawić kucharkiem i pieprzem do smaku, odstawić do ostudzenia.
Mięso podzielić na 6 części, kolejno każdą z nich rozklepywać w dłoni na placuszek, nadziewać farszem po czym skleić, formując kotlety. Rozgrzać olej na patelni, kotlety obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor. 
Podawać z ziemniakami i surówką.

Smacznego!



2 komentarze:

pasjonatka pisze...

tradycja musi byc ;D

kachna pisze...

tradycja najlepsza :)