Przepis pochodzi z bloga Dorotus
Składniki na 10 kajzerek:
- 12 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 3/4 szkl. letniej wody
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajo
- 2 łyżki roztopionego masła
Ponadto:
- jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Wykonanie:
Drożdże zasypać cukrem i kilkoma łyżkami wody, odstawić na kilka minut.
Następnie wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić ciasto, aż będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 min. - długie wyrabianie jest niezwykle ważne. Po czym odczekać 10 min, potem ponownie wyrabiać przez 5 min. Ciasto będzie o konsystencji plasteliny. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, zostawić na godz. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze, naciąć nożem i pozostawić pod przykryciem 45 min. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajem z 1 łyżką mleka.
Piec ok. 15 min. w temp. 225 st. C. Ostudzić na kratce.
Smacznego!
1 komentarz:
nie ma to jak domowe pieczywo
Prześlij komentarz