Składniki na 5 kotletów:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 jajo
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- olej do smażenia
- mąka do obtaczania kotletów
Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodać roztrzepane jajo, bułkę tartą, posiekany drobno czosnek, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Podzielić mięso na 5 części. Kolejno każdą część rozklepywać w dłoni na placuszek, włożyć jajo i otulić mięsem, formując większy kotlet. Rozgrzać olej na patelni. Kotlety obtoczyć z mące i smażyć na złoto.
Podzielić mięso na 5 części. Kolejno każdą część rozklepywać w dłoni na placuszek, włożyć jajo i otulić mięsem, formując większy kotlet. Rozgrzać olej na patelni. Kotlety obtoczyć z mące i smażyć na złoto.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
1 komentarz:
Czad :) Do tej pory znałam konfigurację "jajko na twardo + mięso mielone" tylko z tzw. klopsa (pieczeń rzymska), dzięki za uświadomienie mi, że istnieją inne.
Prześlij komentarz