wtorek, 15 listopada 2011

Jaskółcze gniazda


Składniki na 5 kotletów:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 jajo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania kotletów
Wykonanie:

Do mięsa mielonego dodać roztrzepane jajo, bułkę tartą, posiekany drobno czosnek, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.

Podzielić mięso na 5 części. Kolejno każdą część rozklepywać w dłoni na placuszek, włożyć jajo i otulić mięsem, formując większy kotlet. Rozgrzać olej na patelni. Kotlety obtoczyć z mące i smażyć na złoto.

Podawać z ziemniakami i surówką.

Smacznego!



1 komentarz:

Jak u Ma-gdy pisze...

Czad :) Do tej pory znałam konfigurację "jajko na twardo + mięso mielone" tylko z tzw. klopsa (pieczeń rzymska), dzięki za uświadomienie mi, że istnieją inne.