Przepis na ciasto pochodzi z bloga Pracownia Wypieków
Składniki: (na 8 drożdżówek)
Ciasto:
- 10 g świeżych drożdży
- 20 g cukru
- 0,5 szkl. letniego mleka
- 300 g mąki pszennej
- 1 roztrzepane jajo
- 1/4 szkl. oleju
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1,5 szkl. mleka
- 60 g budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru
Do posmarowania roztrzepane jajo z 1 łyżką mleka.
Wykonanie:
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, wlać zaczyn drożdżowy, jajo. Pozostałe mleko wymieszać z olejem, resztą cukru i solą, wlać do miski z mąką. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temp. pokojowej na ok. 1,5 godziny, by podwoiło swoją objętość.
Do miski wsypać mąkę, wlać zaczyn drożdżowy, jajo. Pozostałe mleko wymieszać z olejem, resztą cukru i solą, wlać do miski z mąką. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temp. pokojowej na ok. 1,5 godziny, by podwoiło swoją objętość.
W między czasie przygotować budyń. Do garnka wlać 1 szkl. mleka, wstawić do gotowania. W kubku wymieszać budyń z pozostałym mlekiem dodając 2 łyżki cukru. Do gotującego się mleka wlać budyń, energicznie wymieszać, zdjąć z ognia.
Z ciasta formować okrągłe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 min. Następnie w każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem kubka/ filiżanki, po czym napełnić je nadzieniem. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajem.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Wstawić drożdżówki i piec 15 - 20 min, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
Smacznego!
3 komentarze:
aż ślinka cieknie na ich widok!
"Chodzą" za mną ostatnio, a skoro dopędziły mnie już nawet w blogosferze to znaczy, że trzeba je zrobić :) Perfekcyjnie Ci wyszły!
Ależ one apetycznie wyglądają ;]
Prześlij komentarz