Zmodyfikowany przepis ze strony tutaj (Filozofia smaku)
Składniki (na 2 porcje):
- 2 szkl. mleka
- 1,5 łyżki cukru
- 50 g ryżu
- 1 łyżka śmietankowego budyniu (bez cukru)
- 1/4 szkl. mleka
- 2 jabłka
- sok z 1 mandarynki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Rondel opłukać zimną wodą, wlać 2 szkl. mleka i cukier, wstawić do gotowania. Od czasu do czasu mieszając i zdejmując kożuch. Gdy mleko się zagotuje wsypać ryż. Gotować na średnim ogniu do 0,5 godz, od czasu do czasu mieszając.
W między czasie budyń wymieszać z 1/4 szkl. mleka. Następnie dodać do ugotowanego ryżu, wymieszać i zdjąć z ognia. Rozłożyć na dwie porcje.
W między czasie budyń wymieszać z 1/4 szkl. mleka. Następnie dodać do ugotowanego ryżu, wymieszać i zdjąć z ognia. Rozłożyć na dwie porcje.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd, pokroić w talarki. Mandarynkę przekroić na pół, wycisnąć sok. Jabłka obtoczyć w soku. Rozgrzać masło na patelni. Ułożyć jabłka, smażyć z obu stron na złoty kolor, oprószyć cukrem z jednej strony - podsmażyć, potem z drugiej strony - podsmażyć. Rozłożyć jabłka na puddingu.
Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!
2 komentarze:
Fajny deserek, super ;]
Oj, chodzi za mna taki pudding... I jeszcze z jablkami, ktore przeciez teraz wlasnie sa najlepsze.
Prześlij komentarz