Składniki (dla 2 osób):
- 2 grube plastry mięsa wieprzowego
- kucharek
- pieprz
- czosnek granulowany
- mała cebula (dałam 0,5 dużej)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 łyżeczki musztardy ostrej (dałam angielskiej jest typowo ostra)
- wegeta w płynie
- 2 szkl. wody
- mąka
- olej
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę. Posypać kucharkiem, pieprzem i czosnkiem z obu stron, odstawić. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć cebulę na rumiano.
W między czasie wstawić rondel z wodą do gotowania. Kiedy się zagotuje, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Wrzucić podsmażoną cebulkę. Mięso obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor na pozostałym oleju, po czym wrzucić do rondla. Gotować na średnim ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Dodać 2 łyżeczki musztardy i skropić wegetą w płynie, podgotować.
W między czasie wstawić rondel z wodą do gotowania. Kiedy się zagotuje, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Wrzucić podsmażoną cebulkę. Mięso obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor na pozostałym oleju, po czym wrzucić do rondla. Gotować na średnim ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Dodać 2 łyżeczki musztardy i skropić wegetą w płynie, podgotować.
Podawać z ziemniakami bądź kluskami z surówką w/g uznania.
Smacznego!
Rada: Jeśli sos nie zgęstnieje rozrobić łyżkę mąki z wodą. U mnie sos był wystarczająco gęsty, więc nie było konieczności zagęszczęnia, wręcz pod koniec duszenia musiałam dodać jeszcze trochę wody.
2 komentarze:
WITAM
jestem mile zaskoczona blogiem. dania sa łatwe i pikenie wygladaja. jestem pełna podziwu dla Autorki. Twoje przepisy sa ludzkie i nie zajmuja trzech stron...poprosze o wiecej. korzystam z Twoim przepisów z usmiechem.
dziekuje :)
aga
aga - bardzo dziękuje za miłe słowa :) potraw na pewno z czasem będzie przybywać, serdecznie zapraszam i cieplutko pozdrawiam!
Prześlij komentarz