niedziela, 6 listopada 2011

Placki pomidorowe


Składniki:

Ciasto:
  • 3/4 szkl. mąki
  • 200 ml wody gazowanej
  • szczypta soli

Ponadto na 8 placków:
  • 4 pomidory
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • czosnek granulowany
  • cebula

Wykonanie:

Zrobić ciasto naleśnikowe z mąki, wody i soli. Pomidory umyć i przekroić przez pół. Natkę pietruszki posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. 

Następnie kolejno przygotowywać osobno każdy placek do smażenia: do miseczki wkroić w kostkę pół pomidora, dodać łyżeczkę pokrojonej cebulki, szczyptę natki pietruszki, tymianku, bazylii, oregano, soli i czosnku oraz 3 łyżki ciasta naleśnikowego, dokładnie wymieszać.

Rozgrzać olej na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor (tak postępować z pozostałymi plackami).

Podawać z gęstą śmietaną i posiekanym szczypiorem.

Smacznego!


Przepis bierze udział w akcji Viva Italia wg. kat.: Secondii Piatti

1 komentarz:

monami pisze...

idealne na kolację :)