Składniki (na 2 - 3 porcje):
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 jajo z łyżką mleka
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- pół dużej cebuli
- 3 pieczarki
- 5 dkg sera żółtego
- bułka tarta
- oliwa/olej do smażenia
Wykonanie:
Pierś kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na kotlety, lekko rozbić tłuczkiem. Do miseczki wbić jajo, dodać łyżka mleka, roztrzepać. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zanurzyć rozbite kotlety i odstawić.
W między czasie rozgrzać olej na patelni. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na złoto. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry, dodać do cebuli, posolić, podsmażyć. Po czym zdjąć z ognia. Ser żółty zetrzeć na tarce bądź drobno pokroić.
Rozgrzać olej na patelni, kotlety maczać w bułce tartej, smażyć z obu stron na złoto.
Przygotować naczynie do pieczenia, wyłożyć papierem, układać kotlety, na każdym rozłożyć trochę pieczarek z cebulą, a na wierzch posypać żółtym serem, zapiec.
Podawać z ziemniakami i sałatką.
2 komentarze:
Moja babcia robi podobnie, dodaje jeszcze łyżkę majonezu na pierś :) Smakuje bardzo dobrze :)
jakie pyszności !
Prześlij komentarz