Składniki (na 2 - 3 porcje):
- 600 g ziemniaków
- 1 jajo
- mąka ziemniaczana
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, po czym dokładnie rozgnieść tłuczkiem, ostudzić. Przełożyć do miski, podzielić na 4 części. W miejsce 1/4 części ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać (wraz z odłożoną 1/4 częścią ziemniaków), dodać jajo i sól, po czym dokładnie ugnieść ciasto.
Formować kulki, lekko spłaszczać i wykonując pośrodku wgłębienie. Gotować w osolonej wodzie.
Kluski gotować na bieżąco tyle ile się zje - nie pozwalać żeby moczyły się w wodzie.
Najlepiej smakują z sosem.
Smacznego!
5 komentarzy:
o kluseczki dawno robiłam, ale są takie pyszne
Lubię bardzo, szczególnie z mięsnym sosikiem. Pozdrawiam
jakoś nigdy nie odważyłam się ich zrobić, choć nie raz planowałam
Uwielbiam kluski śląskie za smak, wygląd i za dziurkę w którą wlatuje sos :)
bardzo lubię kluski śląskie :) mniam mniam!
Prześlij komentarz