Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- pieprz
- 100 g pieczarek
- 100 g sera żółtego
- 1 jajo
- kucharek
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
Pierś z kurczaka podzielić na 4 kotlety, każdy rozbić lekko tłuczkiem. Oprószyć z obu stron przyprawą do kurczaka oraz pieprzem.
Rozgrzać trochę oleju na patelni. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Podsmażyć do momentu wyparowania wody, zdjąć. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na każdym kotlecie z jednej strony, rozłożyć porcję pieczarek i sera żółtego, złożyć kotlet na pół - można spiąć wykałaczką.
Do głębokiego talerza wbić jajo, oprószyć kucharkiem i roztrzepać widelcem. Kotlety maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
3 komentarze:
Konkretny, pyszny kotlet, moja rodzinka takie uwielbia
Łatwe w wykonaniu-to plus. I smakują wyśmienicie.
Łatwe w wykonaniu-to plus. I smakują wyśmienicie.
Prześlij komentarz