Składniki (dla 3 osób):
- 2 szkl. makaronu penne (dowolny)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 marchewki
- 1 papryka (użyłam po trochu czerwonej, zielonej i żółtej)
- 5 średnich pieczarek
- połowa porcji sosu beszamelowego
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- 150 g sera żółtego
Wykonanie:
Makaron ugotować - w osolonej wodzie - al dente. Przelać wodą, odcedzić, odstawić. Marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę lub słupki, ugotować na wpół miękko, odcedzić.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę lub paseczki, oprószyć przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Rozgrzać trochę oleju na patelni, zrumienić kawałki kurczaka, zdjąć. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć pokroić w plastry. Groszek odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos beszamelowy.
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem lub masłem. Przełożyć makaron, mięso kurczaka oraz wszystkie warzywa, zamieszać. Polać sosem beszamelowym, ponownie zamieszać. Wierzch posypać żółtym serem. Piec 20 - 30 min.
Smacznego!
3 komentarze:
Uwielbiam wszelkie zapiekanki z makaronem, pycha :)
Kocham takie zapiekanki :D
pyszna zapiekanka!:)
Prześlij komentarz