Składniki:
- 3/4 szkl. letniego mleka
- 3 g suchych drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 roztrzepane jajo
- 220 g mąki pszennej
- 8 g cukru waniliowego
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Do miski wlać mleko, wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, wlać roztrzepane jajo i rozczyn drożdżowy, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Następnie do ciasta wsypać cukier waniliowy i roztopione masło, dokładnie wymieszać. Rozgrzać trochę oleju na patelni, smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz