Składniki:
Mini tortille:
- 125 g mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 90 ml letniej wody
- 1 łyżka oleju
Ponadto:
- 6 pieczarek
- mała cebulka
- 12 plastrów szynki
- 12 plastrów sera żółtego
- keczup
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Dolać wodę, wymieszać. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodać olej i wyrobić ciasto - ciasto ma być miękkie w konsystencji. Blat oprószyć mąką, ciasto cieniutko rozwałkować, szklanką wycinać koła - powinno wyjść 12 szt.
Tortille podgrzewać z dwóch stron na suchej, mocno rozgrzanej patelni - ok. 30 sekund na jednej stronie - gdy pojawią się pęcherzyki przewrócić placek na drugą stronę. Po każdym placku ręcznikiem papierowym usunąć mąkę z patelni.
Przygotować dodatki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulkę pokroić w półksiężyce, pieczarki wraz z cebulką podsmażyć na patelni, zdjąć.
Na lekko natłuszczonej patelni położyć 1 placek tortilli, na której ułożyć: plaster sera, plaster szynki, trochę pieczarek z cebulą, keczup, plaster szynki, plaster sera i docisnąć drugim plackiem tortilli, podgrzać do momentu rozpuszczenia się sera, przewrócić na drugą stronę, chwilę podgrzać, zdjąć. Tak samo postąpić z pozostałymi plackami tortilli.
Smacznego!
4 komentarze:
I jak się nie skusić? :)
Oj, będę musiała zrobić je któregoś razu :)
wyglądają obłędnie!:)
Rewelacyjny pomysł,po prostu niesamowite:)
Muszę koniecznie to wyprubować
Prześlij komentarz