Składniki:
- 540 g mąki pszennej
- 8 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szkl. wody niegazowanej
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól, wymieszać. Następnie wlewając stopniowo wodę wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je do miski oprószonej mąką i odstawić na ok. 2 godz. do wyrośnięcia (w między czasie ciasto odgazować - uderzając kilka razy pięścią).
Po tym czasie z ciasta uformować 12 bułeczek, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można naciąć). Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min. do napuszenia.
Piekarnik rozgrzać do 250°C. Bułeczki piec przez 10 min. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz