Składniki:
Ciasto:
- 1 jajo
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 4 g suchych drożdży
- szczypta soli
- 0,5 szkl. mleka
Farsz:
- 100 g szynki w plastrach
- 100 g sera żółtego
Ponadto:
- olej do smażenia
Do głębokiego talerza wbić jajo, wsypać cukier, roztrzepać widelcem. Do miski wsypać mąkę, drożdże, dodać szczyptę soli, wymieszać. Wlać roztrzepane jajo, mleko i wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego wyrośnięcia na 20 min.
W między czasie szynkę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę i ser wymieszać.
Blat oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nadziewać szynką i serem żółtym, sklejać pierogi. Układać na blacie oprószonym mąką. Pierogi przykryć ściereczką i tak zostawić na 10 min do lekkiego napuszenia.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć pierogi z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.
Smacznego!
3 komentarze:
a to dopiero ciekawe nadzienie dla pieroga!
Mniam,aż czuje ich smak.muszą być pyszne
pycha pierożki... mniam :) Polecam!!!
Prześlij komentarz