Składniki (dla 3 osób):
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 - 4 ziemniaki
- ćwiartkę kalafiora
- ćwiartkę brokuła
- pół pora
- 2 łyżki starkowanego selera
- 1,5 l wody
- 1 udko z kurczaka (skrzydełko)
- ćwiartkę cebuli
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 2 - 3 łyżki śmietany
- 2 ziela angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżka kucharku (soli)
- wegeta w płynie
- pieprz
- 1 łyżka koperku
- 2 - 3 łyżki oleju
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, wstawić do gotowania. Wrzucić kurczaka. Gdy woda się zagotuje, dodać kolejno ziele angielskie, liść laurowy. Obrać marchew i pietruszkę, pokroić w kostkę, w talarki bądź w słupki, wrzucić do garnka. Pora pokroić w półksiężyce, wrzucić do garnka razem z selerem. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę, dodać do zupy. Kalafiora i brokuła umyć, podzielić w różyczki również dodać do garnka. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną.
Wyjąć udko z kurczaka, obrać mięso, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Cebulę posiekać w kosteczkę. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić cebulkę, po czym dodać do garnka. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawić kucharkiem i pieprzem, gotować chwilę.
Mąkę dokładnie wymieszać z niewielką ilością wody, a następnie połączyć ze śmietaną. Wlać kilka łyżek zupy w celu zachartowania. Ciągle mieszając zupę, powoli wlać zawiesinę z mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, podgotować ok. 5 min. Doprawić do smaku wegetą w płynie, podgotować chwilę. Zestawić z ognia po czym dodać koperek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz