Składniki (dla 3 osób):
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 6 - 8 ogórków korniszonów (w zależności od wielkości)
- 2 ogórki korniszony chilli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- łyżka starkowanej pietruszki (korzeń)
- 2 plastry pora
- ziele angielskie
- lisć laurowy
- kucharek (sól)
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany
- pieprz
- wegeta w płynie
- koperek
- olej
Wykonanie:
Pierś umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć kawałki kurczaka.
W między czasie wstawić wodę w garnku do gotowania (3 szkl.). Wrzucić kolejno ziele angielskie, liść laurowy, płaską łyżkę kucharku, szczyptę pieprzu. Marchew obrać, pokroić w talarki wrzucić do garnka wraz z pietruszką i porem, podgotować. Następnie wrzucić podsmażone kawałki kurczaka, dusić 15 - 20 min. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju na rumiany kolor. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do cebuli, zrumienić. Cebulę wraz z czosnkiem wrzucić do garnka, dusić.
W między czasie wstawić wodę w garnku do gotowania (3 szkl.). Wrzucić kolejno ziele angielskie, liść laurowy, płaską łyżkę kucharku, szczyptę pieprzu. Marchew obrać, pokroić w talarki wrzucić do garnka wraz z pietruszką i porem, podgotować. Następnie wrzucić podsmażone kawałki kurczaka, dusić 15 - 20 min. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju na rumiany kolor. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do cebuli, zrumienić. Cebulę wraz z czosnkiem wrzucić do garnka, dusić.
Wszystkie korniszony pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju. Kukurydzę odcedzić, wrzucić do korniszonów na patelnię. Smażyć ok. 10 min.
Następnie ugotowany bulion wraz z zawartością przelać na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać, poddusić. Mąkę rozrobić z niewielką ilością wody, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Wlać kilka łyżek bulionu z patelni, w celu zachartowania. Następnie połączyć zawiesinę wraz z sosem mięsno - warzywnym ciągle mieszając. Sos ma lekko zgęstnieć - w razie konieczności dolać trochę wody. Poddusić, doprawić do smaku wegetą w płynie. Pod koniec posypać koperkiem.
Podawać z ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz