Składniki (na 3 porcje):
- 1 udko z kurczaka (pałka, skrzydełko)
- 1 marchewka
- 2 łyżki starkowanej pietruszki
- 2 - 3 plastry pora
- 1 łyżka starkowanego selera
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- pomidory w puszce
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka kucharku (sól)
- wegeta w płynie
- bazylia
- oregano
- pieprz
- cukier
- 1 łyżka mąki
- 2 - 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 - 2 łyżki koperku
- 1,5 l wody
- ok. 2 szkl. makaronu świderki (w/g uznania)
- olej
Wykonanie:
Wstawić wodę w garnku do gotowania. Wrzucić udko kurczaka, zagotować. Dodać kolejno liść laurowy, ziele angielskie. Marchew obrać i pokroić w kostkę lub słupki, dodać do wrzącego wywaru wraz z pietruszką, porem i selerem. Wrzucić makaron. Gotować na małym ogniu. Wyjąć kurczaka, obrać mięso, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Doprawić kucharkiem.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić cebulę. Czosnek obrać, drobno posiekać połączyć z cebulą. Następnie dodać puszkę pomidorów wraz z zalewą, dusić na małym ogniu ok. 5 min. Przyprawić oregano, bazylią i pieprzem. Dokładnie wymieszać po czym połączyć wraz z wywarem, podgotować.
Mąkę rozetrzeć z niewielką ilością wody do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Dodać kilka łyżek zupy w celu zahartowania. Po czym wlać do garnka ciągle mieszając zupę. Podgotować kilka minut, doprawić do smaku wegetą w płynie, ewentualnie cukrem. Zestawić z ognia. Posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz