środa, 21 września 2011

Makaronowe gniazda zapiekane z mięsem i warzywami


Składniki (na 4 gniazda):
  • pół paczki makaronu spagetti
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 pomidory
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 jaja
  • pół szkl. mleka
  • 5 dkg startego żółtego sera
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • sól (kucharek)
  • pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody - max. 10 min. Odcedzić.
Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć mięso mielone, po czym zdjąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z cebulą, podsmażyć kilka minut. Zgarnąć do mięsa. Na patelni podsmażyć pomidory, po czym wrzucić wszystkie składniki uprzednio podsmażone na patelnię. Wlać szklankę wody. Dodać kukurydzę, dusić 5 min. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić oregano, solą i pieprzem do smaku, chwilę poddusić.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Makaron zwijać w "gniazda" układać jedno przy drugim. Do każdego włożyć porcję przygotowanego sosu.
Rozgrzać piekarnik do tem. 190 - 200 st. C. Roztrzepać jaja, dodać mleko, posolić i oprószyć pieprzem. Następnie zalać makaronowe gniazda. Wstawić do piekarnika. Po 25 min pieczenia posypać startym żółtym serem. Całkowity czas pieczenia to 30 min.
Na koniec można udekorować pietruszką.

Smacznego!



Faszerowany zawrót głowy

Brak komentarzy: