Składniki (na 3 pizze o średnicy ok. 18 cm):
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 5 g suchych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżka oleju
Dodatki:
- 0,5 puszki kukurydzy
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka
- 200 g sera żółtego
- 150 g salami
- sos pomidorowy
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, wlać wodę i olej, wyrobić gładkie ciasto (podczas wyrabiania podsypać dodatkowo mąką). Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - 1,5 godz.
Przygotować dodatki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę oczyścić z pestek o pokroić w paseczki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Z każdej uformować spody na pizze. Na spód rozsmarować sos pomidorowy. Następnie rozłożyć salami, pieczarki, cebulę, kukurydzę i paprykę. Piec ok. 15 - 20 min. Po 10 min. rozłożyć ser żółty.
Ostudzić na kratce. Podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!
2 komentarze:
Zjadłabym taką pizzę, zjadłabym!
chyba wszyscy lubia pizze ;p
Prześlij komentarz