Składniki:
- 40 g sera żółtego (w kawałku, bez dziur)
- 1 jajo
- 3 - 4 łyżki mąki pszennej
- 3 - 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- papryka mielona
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ser żółty pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Przygotować 3 miseczki. Do jednej miseczki wbić jajo, oprószyć solą i roztrzepać widelcem. Do drugiej miseczki wsypać mąkę, a do trzeciej wsypać bułkę tartą, oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką mieloną (nie żałować przypraw), wymieszać.
Rozgrzać trochę oleju na patelni. Plastry sera panierować kolejno: w jajku, mące, jajku i bułce tartej. Ser smażyć z obu stron na złoty kolor - niecałą minutę z każdej strony.
Smacznego!
5 komentarzy:
Smaczny pomysł :)
prawie jak czeski syr ;D
ale fajowskie!!
lubie bo przypomina mi Slowacje....
Pycha :))) Polecam!
Prześlij komentarz