Składniki (na 20 pączków):
- 4 jaja
- 90 g cukru pudru waniliowego
- 800 g mąki pszennej
- 10 g suchych drożdży
- szczypta soli
- 4 łyżki ekstraktu z wanilii
- 1,5 szkl. letniego mleka
- 150 g rozpuszczonej margaryny
- olej do smażenia
- konfitura owocowa
Do głębokiego talerza wbić jaja, wsypać cukier puder, roztrzepać widelcem. Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól, wlać ekstrakt, mleko, roztrzepane jaja, wyrobić gładkie ciasto, pod koniec wyrabiania wlać rozpuszczoną margarynę - ciasto wyrabiać 10 - 15 min (dodatkowo podsypałam trochę mąką podczas wyrabiania). Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, odstawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godz.
Po tym czasie blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. szklanką wycinać koła. Pączki układać na blacie oprószonym mąką, przykryć ściereczką, pozostawić na 15 - 20 min do wyrośnięcia.
Rozgrzać olej na patelni. smażyć pączki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju odsączyć na ręczniku papierowym. Jeszcze gorące nadziewać konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką.
Po ostudzeniu polukrować bądź polać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
2 komentarze:
Mimo, że mają sporo kalorii to i tak uwielbiam pączki.
Mogłabym je jeść cały rok! Przepyszne, szczególnie te z czekoladą :)
Prześlij komentarz