Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- szczypta soli
- 9 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki wódki
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- cukier puder
- olej do smażenia
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać wódkę, wymieszać.
Do miski z mąką dodać jogurt grecki oraz masę z żółtek, wyrobić ciasto (ciasto wyrabiać co najmniej 10 min.) Następnie ciasto podzielić na 3-4 części. Blat oprószyć mąką, każdą porcję ciasta cienko rozwałkować - ciasto podsypując mąką. Kroić paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 6 - 8 cm (wg uznania). Środek każdego paska naciąć, przełożyć przez środek, formując faworki.
Rozgrzać olej w garnku lub głębokiej patelni, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, faworki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz