Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- pieprz
- 1 jajo
- sól
- pół kalafiora
- olej do smażenia
Sos:
- 1 szkl. mleka
- 4 łyżeczki ostrej musztardy
Pierś z kurczaka podzielić na kotlety, każdy lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron przyprawą do kurczaka i pieprzem, odłożyć. Do głębokiego talerza wbić jajo, oprószyć solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Kalafior zetrzeć na tarce do osobnej miseczki.
Rozgrzać olej na patelni. Kotlety maczać w jajku, obtoczyć w panierce z kalafiora i smażyć z obu stron na złoty kolor. Do rondelka wlać mleko, dodać musztardę, wymieszać, podgrzać - ale nie gotować.
Kotlety podawać polane sosem, np. z ziemniakami.
Smacznego!
5 komentarzy:
Bardzo ciekawe:) Pozdrawiam
Smakowicie! Wszystkiego najlepszego,
wszelkiej pomyślności
oraz spełnienia najskrytszych marzeń
w nadchodzącym Nowym Roku!
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku! Sobie i Tobie życzę, żeby wpisy były coraz ciekawsze, przepisy smaczne!
Pozdrawiam serdecznie
Dota
Smakowity pomysł na obiad:) Szczęśliwego 2013!
mmm to musi być pyszne ;) poproszę żonę to mi zrobi ;)
Prześlij komentarz