niedziela, 30 grudnia 2012

Pierś z kurczaka w panierce z kalafiora w sosie musztardowym


Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • pieprz
  • 1 jajo
  • sól
  • pół kalafiora
  • olej do smażenia
Sos:
  • 1 szkl. mleka
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy

Pierś z kurczaka podzielić na kotlety, każdy lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron przyprawą do kurczaka i pieprzem, odłożyć. Do głębokiego talerza wbić jajo, oprószyć solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Kalafior zetrzeć na tarce do osobnej miseczki.

Rozgrzać olej na patelni. Kotlety maczać w jajku, obtoczyć w panierce z kalafiora i smażyć z obu stron na złoty kolor. Do rondelka wlać mleko, dodać musztardę, wymieszać, podgrzać - ale nie gotować.
Kotlety podawać polane sosem, np. z ziemniakami.

Smacznego!


5 komentarzy:

Gotowe przepisy pisze...

Bardzo ciekawe:) Pozdrawiam

Kamila pisze...

Smakowicie! Wszystkiego najlepszego,
wszelkiej pomyślności
oraz spełnienia najskrytszych marzeń
w nadchodzącym Nowym Roku!

Dota Szymborska pisze...

Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku! Sobie i Tobie życzę, żeby wpisy były coraz ciekawsze, przepisy smaczne!
Pozdrawiam serdecznie
Dota

Nemi pisze...

Smakowity pomysł na obiad:) Szczęśliwego 2013!

skladanki energy 2000 pisze...

mmm to musi być pyszne ;) poproszę żonę to mi zrobi ;)