Składniki na 15 cukierków:
- 100 g wiórków kokosowych
- 30 g cukru pudru z wanilią
- 50 ml śmietany kremówki
- 40 g margaryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 70 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Do miseczki wsypać wiórki kokosowe i cukier puder, wymieszać, odstawić.
Do rondelka wlać śmietanę, wkroić margarynę, podgrzać na małym ogniu - do momentu rozpuszczenia się margaryny. Wsypać wiórki kokosowe, dodać ekstrakt waniliowy, po czym wymieszać i zdjąć z ognia. Z masy uformować kulki o dowolnej wielkości, ułożyć w naczyniu wyłożonym papierem. Wstawić do lodówki co najmniej na godzinę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Obtoczyć cukierki, ponownie układając na papierze. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
15 komentarzy:
Poproszę porcyjkę :) Pozdrawiam
Wygladają super. Będę musiała skorzystać z Twojego przepisu :)
Wyglądają wspaniale! Uwielbiam kokos, uwielbiam bounty!!!
zawsze kochalam rafaello ;)
dziękuje za komentarze :) polecam wypróbowanie przepisu :D Pozdrowionka!
absolutnie boskie!!! ale bym zjadła kilka ;)
Uwielbiam takie pralinki :) Pięknie wyglądają :)
Uwielbiam bounty! Robiłam kiedyś z podobnego przepisu i były rewelacyjne:)
Wyglądają super i pewnie tak samo smakują. Pychota...
mam pytanie co zrobic zeby kuleczki baunty nie rozpadały sie. ja chyba cos namieszałam i nie wyszły mi do konca. Twoje sa przecudne!!!
aga
aga - po zrobieniu masy, można ją włożyć na trochę do lodówki by masa trochę "stwardniała", ja jednak od razu uformowałam kulki (fakt faktem nie wyszły mi kształtne od razu :), włożyłam je do lodówki, po schłodzeniu (ok.20 - 30 min) wyjęłam i dopiero wtedy uformowałam kształtne kuleczki, po czym ponownie włożyłam je do lodówki na pozostałe 30 min.
nie rozumiem tego składnika "cukier puder z wanilią" chodzi o cukier waniliowy czy cukier puder + cukier waniliowy czy o laskę wanilii. nie ogarniam
ANONIMOWY - chodzi o cukier puder waniliowy
ANONIMOWY - chodzi o cukier puder waniliowy
Zdecydowanie ten przepis wędruje na moją listę przepisów do wypróbowania w najbliższym czasie. Ostatnio wypróbowałam https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/
i muszę przyznać, że jestem zaskoczona efektem końcowym. Mufiinki wyszły przepyszne i mocno czekoladowe. Polecam
Prześlij komentarz