Składniki na 13 dużych knedli*:
- ok. 300 g ugotowanych ziemniaków
- 125 g sera białego półtłustego
- 1 jajo
- 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- ok. 500 g śliwek
- jogurt grecki
Wykonanie:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgnieść tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Ser biały przełożyć do głębokiego talerza, dokładnie rozetrzeć widelcem, po czym wbić jajo, wymieszać. Śliwki umyć, osuszyć, można wydrylować.
Do osobnej miski przełożyć ziemniaki, roztarty ser biały z jajkiem, wsypać obie mąki, wyrobić ciasto. Z ciasta uformować wałek, pokroić na tyle części ile jest śliwek. Z każdej części uformować w dłoni placuszek, włożyć śliwkę, po czym otulić dookoła ciastem. Układać na blacie oprószonym mąką. W między czasie wstawić garnek z wodą do gotowania, wodę osolić. Knedle wrzucać do gotującej się wody. Gotować ok. 5 min. nie dłużej.
Podawać z jogurtem greckim.
*Przy użyciu małych śliwek powinno wyjść ok. 20 - 25 szt.
Smacznego!
7 komentarzy:
tego właśnie mi trzeba :)
ale super! to juz takie letnie danie:)
świetne! uwielbiam
tęsknota za latem zwyciężyła :)
zawsze u mojej babci ;)
Nie ma to jak klasyczne knedle ze śliwkami! Mniam:)
Niech no tylko dorwę śliwki! Moja mama będzie zachwycona :)
Prześlij komentarz