Składniki na 20 placuszków:
- 750 g ziemniaków
- 1 łyżka soli
- 2 jaja
- ok. 3 szkl. mąki pszennej
- olej do smażenia
- jogurt grecki
- 3 - 4 szt. dymki ze szczypiorkiem
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować, dokładnie rozgnieść tłuczkiem, odstawić do wystudzenia.
Ostudzone ziemniaki przełożyć do miski, wbić jaja, wsypać 2 szkl. mąki, wyrobić ciasto (podczas wyrabiania wykorzystać pozostałą 1 szkl. mąki w ilości w/g potrzeby). Blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość 0,5 - 1 cm, szklanką wycinać koła. Rozgrzać olej na patelni, smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
Podawać na ciepło z jogurtem greckim, posypane posiekaną dymką ze szczypiorkiem.
Smacznego!
4 komentarze:
porywam placuszka!
smak dziecinstwa ;)
SUPER! chyba tez takie zrobie:) bardzo mi sie podoba przepis!!
Polecam :)
Dziękuję za komentarze. Cieplutko pozdrawiam!
Prześlij komentarz