Sos przepis I - idealny do dań mięsnych, zapiekanek
Składniki:
- 3 łyżki margaryny
- 3 łyżki mąki pszennej
- 300 ml mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka soku z cytryny
W rondlu rozpuścić margarynę na małym ogniu. Wsypać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodawać mleko, ciągle mieszając (po wlaniu całego mleka, powstanie "gagła" z którą nic już się nie da zrobić). Po uzyskaniu gładkiej konsystencji sos doprowadzić do wrzenia - nieustannie mieszając. W momencie gdy sos zgęstnieje doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, wymieszać.
Sos od razu po przygotowaniu najlepiej wykorzystać, gdyż im dłużej będzie stał, na wierzchu powstanie kożuch.
Sos przepis II - idealny do dań/zapiekanek z warzywami
Składniki:
- 3 łyżki margaryny
- 3 łyżki mąki
- 300 ml mleka
- 1 żółtko
- 80 gr tartego żółtego sera
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka soku z cytryny
W rondlu rozpuścić margarynę na małym ogniu. Wsypać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodawać mleko, ciągle mieszając (po wlaniu całego mleka, powstanie "gagła" z którą nic już się nie da zrobić). Po uzyskaniu gładkiej konsystencji sos zdjąć z ognia.
W kubku roztrzepać żółtko, dodać kilka łyżek sosu - w celu zahartowania - wymieszać, po czym powoli i stopniowo wlać do rondla z sosem, energicznie mieszając. Sos ponownie podgrzać, dodając ser żółty, doprowadzić do wrzenia - ciągle mieszając. W momencie gdy sos zgęstnieje doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, wymieszać.
2 komentarze:
Jakiej margaryny że masło istnieje to zapomniałaś:(
Szczerze mówiąc po raz pierwszy widzę sos beszamelowy z dodatkiem cytryny. No i oczywiście ja zawsze używam masła.
Prześlij komentarz