Składniki (dla 4 - 6 osób);
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 cebule
- 250 g pieczarek
- 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
- 2 marchewki
- 4 pomidory (bez skórki)
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- koncentrat pomidorowy
- cukier do smaku
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Wykonanie:
I. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka, podsmażyć.
II. Cebulkę obrać, pokroić w piórka lub w kostkę, zrumienić na patelni. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki lub w kostkę, dodać do cebuli, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć.
III. Papryki umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę, podsmażyć.
IV. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć.
V. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, podsmażyć.
Wszystkie składniki w garnku wymieszać, doprawić oregano, bazylią i w razie konieczności solą i pieprzem do smaku. Podlać wodą (nie za dużo) i poddusić w garnku. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i cukru do smaku. Zdjąć z ognia, wkroić natkę pietruszki, wymieszać.
Podawać z ryżem, makaronem - w/g upodobania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz