Składniki:
- 3 papryki
- 300 g mięsa mielonego
- sól
- pieprz
- papryka słodka w proszku
- 1 cebula
- czosnek granulowany
- 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
- 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- bazylia
- oregano
- cukier do smaku
- vegeta w płynie
- olej do smażenia
- porcja sosu beszamelowego
- 100 g tartego żółtego sera
Papryki przekroić na pół (od trzonka w dół) oczyścić z pestek. Rozgrzać trochę oleju na patelni, podsmażyć mięso, doprawić solą, pieprzem i papryką mieloną, poddusić, zdjąć z patelni. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zrumienić na patelni, oprószyć czosnkiem granulowanym. Do cebuli dodać pomidory z puszki wraz z sosem, dodać koncentrat pomidorowy, oprószyć bazylią i oregano, wymieszać, poddusić ok. 10 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, skropić vegetą w płynie, dodać poprzednio podsmażone mięso, wymieszać, poddusić całość chwile, po czym zdjąć z ognia.
Przygotować sos beszamelowy. Rozgrzać piekarnik do 175°C.
Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem. Na dno rozłożyć kilka łyżek sosu beszamelowego, na nim ułożyć "łódeczki" papryki (wnętrzem do góry). Do każdej połówki włożyć po 1-2 łyżki sosu beszamelowego oraz kilka łyżek farszu mięsno - pomidorowego, na wierzch rozłożyć pozostały sos beszamelowy i posypać startym serem żółtym. Piec 30 - 40 min.
Smacznego!
1 komentarz:
Super przepis do wypróbowania. Warto się nim dzielić.
Prześlij komentarz