Składniki (dla 3 osób):
Kotlety:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 jajo
- 2 łyżeczki musztardy chrzanowej (użyłam ostrej angielskiej)
- 1 łyżka mleka
- oregano
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej
Sałatka:
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 mały ząbek czosnku (pół dużego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier
- zioła do sałatek*
Wykonanie:
Pierś umyć, osuszyć, podzielić na kotlety, lekko rozbić. Roztrzepać jajo, dodać oregano, musztardę, mleko, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać. Kotlety zanurzyć z jajku.
Rozgrzać olej na patelni. Kotlety obtaczać w bułce tartej, smażyć na złoto z obu stron.
Rozgrzać olej na patelni. Kotlety obtaczać w bułce tartej, smażyć na złoto z obu stron.
Pomidorki umyć, pokroić w ćwiartki, wrzucić do miski. Czosnek obrać, drobno posiekać dodać do pomidorków. Oprószyć ziołami, przyprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny, odrobinę oleju, wymieszać. Doprawić cukrem do smaku**.
Podawać w/g uznania np. z ziemniakami.
Smacznego!
*mieszanka ziół do sałatek zawiera: bazylię, koperek, natkę pietruszki, szczypiorek, majeranek, itp.
** Do sałatki z pomidorów można również wmieszać ok. 150 g sałaty lub mix kilku sałat.
3 komentarze:
No i proszę jaki wspaniały pomysł na obiad :)
Pozdrawiam serdecznie!
Mniam! Ja czasem dodaję do jajka musztardy jak panieruję kotlety w płatkach kukurydzianych, więc Twoja wersja też by mi smakowała :)
Bardzo ciekawa ta panierka musztardowa, z chęcią spróbowałabym takiego kotleta:)
Prześlij komentarz