Składniki (na tartę o średnicy ok. 23 cm):
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 125 g miękkiego masła
- 2 łyżki śmietany kremówki
Masa śmietanowa:
- 3 jaja
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 130 ml śmietany 30%
- 80 g mąki pszennej
Ponadto:
- 400 g jagód
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać masło i wlać śmietanę, wyrobić gładkie ciasto. Formę do tarty wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Następnie wylepić ciastem spód oraz brzeg formy - do ok. 1,5 cm wysokości. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C, piec ok. 20 min do lekkiego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.
W między czasie zrobić masę. Do wysokiej miski wbić jaja, wsypać cukier, zmiksować. Ciągle miksując stopniowo wsypywać mąkę, na koniec wlać śmietanę, zmiksować do połączenia się składników. Na podpieczony spód tarty rozłożyć jagody, wylać masę śmietanową. Piec 50 min w temp. 180°C do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz