Ciasto:
- 1 jajo
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 4 g suchych drożdży
- szczypta soli
- 0,5 szkl. mleka
Farsz:
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Ponadto:
- olej do smażenia
Wykonanie:
Do głębokiego talerza wbić jajo, wsypać cukier, roztrzepać widelcem. Do miski wsypać mąkę, drożdże, dodać szczyptę soli, wymieszać. Wlać roztrzepane jajo, mleko i wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego wyrośnięcia na 20 min.
W między czasie rozgrzać trochę oleju na patelni. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Zrumienić cebulę, po czym dodać pieczarki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, całość podsmażyć.
Blat oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nadziewać farszem, sklejać pierogi. Układać na blacie oprószonym mąką. Pierogi przykryć ściereczką i tak zostawić na 10 - 15 min do lekkiego napuszenia.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć pierogi z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.
Smacznego!
1 komentarz:
Śliczne pierożki, smakują pewnie wyśmienicie. :)
Prześlij komentarz