wtorek, 31 stycznia 2012

Eklerki


Składniki na 6 eklerków:

Eklerki:
  • 250 ml wody
  • 125 g dobrej margaryny
  • 170 g mąki pszennej
  • 4 jaja
  • bita śmietana
Ponadto:
  • 60 g rozpuszczonej (w kąpieli wodnej) gorzkiej czekolady z łyżeczką oleju 

Wykonanie:

Do rondla wlać wodę i dodać margarynę, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i do rondla wsypać mąkę, ciągle mieszając, masę jeszcze chwilę podgrzewać do momentu aż będzie gładka, po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. 

W między czasie do kubka wbić jaja i roztrzepać widelcem. Gdy masa już ostygnie delikatnie wmieszać roztrzepane jaja.
Piekarnik rozgrzać do 200° C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Szprycę o dowolnej końcówce napełnić masą. Wyciskać porcje ciasta, nadając kształt podłużnych ciastek. Piec do momentu aż będą złote. Po upieczeniu ostudzić.

Ostudzone eklerki, przeciąć wzdłuż - na pół. Spód eklerka posmarować bitą śmietaną i przykryć wierzchem ciastka. 
Eklerki polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

3 komentarze:

Kamila pisze...

Ale smakołyki!

Siaśka pisze...

wow nie myślałam, że tak się robi eklery

slyvvia pisze...

Pyszna rozpusta :D