Eklerki:
- 250 ml wody
- 125 g dobrej margaryny
- 170 g mąki pszennej
- 4 jaja
- bita śmietana
Ponadto:
- 60 g rozpuszczonej (w kąpieli wodnej) gorzkiej czekolady z łyżeczką oleju
Wykonanie:
Do rondla wlać wodę i dodać margarynę, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i do rondla wsypać mąkę, ciągle mieszając, masę jeszcze chwilę podgrzewać do momentu aż będzie gładka, po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
W między czasie do kubka wbić jaja i roztrzepać widelcem. Gdy masa już ostygnie delikatnie wmieszać roztrzepane jaja.
Piekarnik rozgrzać do 200° C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Szprycę o dowolnej końcówce napełnić masą. Wyciskać porcje ciasta, nadając kształt podłużnych ciastek. Piec do momentu aż będą złote. Po upieczeniu ostudzić.
Ostudzone eklerki, przeciąć wzdłuż - na pół. Spód eklerka posmarować bitą śmietaną i przykryć wierzchem ciastka.
Eklerki polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
3 komentarze:
Ale smakołyki!
wow nie myślałam, że tak się robi eklery
Pyszna rozpusta :D
Prześlij komentarz