Przepis pochodzi z bloga Pracownia Wypieków
Składniki na 6 rogali:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 250 ml letniej wody
- 2 i ok. 1/3 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 roztrzepane jajo z 1 łyżką mleka do posmarowania
Wykonanie:
Drożdże zasypać cukrem i zalać kilkoma łyżkami letniej wody, odstawić na kilka minut.
Do mąki dodać zaczyn drożdżowy, resztę wody, oliwę i sól, wymieszać. Zagnieść dość luźne ciasto - najlepiej mikserem (ja wyrobiłam ręką). Przykryć i odstawić do wyrastania na 1 godzinę.
Po tym czasie, na oprószonym mąką blacie wyłożyć ciasto, dłońmi lub wałkiem rozpłaszczyć je na okrąg (grubość 1 - 2 cm). Ostrym nożem zrobić w okręgu 3 nacięcia tak, by powstało 6 kawałków ciasta (6 trójkątów). Każdy kawałek zwijać jak rogala.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Przełożyć na nią rogale. Odstawić do wyrastania na ok. 30 min.
Rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Rogale posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem. Wstawić blachę, jednocześnie na dno piekarnika wsypać kilka kostek lodu, bądź spryskać wnętrze wodą (nie spryskać grzałki i żarówki). Piec 20 - 30 min.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
5 komentarzy:
taki rogal z miodem to musi pysznie smakować:)
fajne grubaski :) lubię takie puszyste rogaliki
Robiłam podobne, znikają w mgnieniu oka! Twoje na pewni też zebrały mnóstwo pozytywnych komentarzy :)
dokładnie jak napisałaś, zniknęły w mgnieniu oka :)
Ale puchate;) Pyszności:)
Prześlij komentarz