Składniki (dla 3 osób):
- ok. 200 g mięsa mielonego (doprawionego: jajo, ząbek czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki bułki tartej)
- 1 marchewka
- 1 łyżka starkowanego korzenia pietruszki
- 1 łyżka starkowanego selera
- pół cebulki
- 1 ząbek czosnku
- puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 łyżka Kucharka (sól)
- Vegeta w płynie
- bazylia
- oregano
- pieprz
- cukier
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany
- koperek
Wykonanie:
Wstawić garnek z wodą do gotowania. Marchew obrać, starkować lub pokroić w plastry/słupki.
Mięso mielone wymieszać z jajem, posiekanym drobno czosnkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Uformować małe kulki.
Gdy woda się zagotuje wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, łyżkę Kucharka, marchew, seler, pietruszkę, gotować na średnim ogniu do momentu aż warzywa będą w pół miękkie. Następnie wrzucić kulki mięsne, podgotować chwilę.
W między czasie rozgrzać olej na patelni. Cebulkę pokroić w kostkę zrumienić razem z posiekanym drobno czosnkiem, po czym dodać pomidory z puszki, dusić. Przyprawić bazylią, oregano, pieprzem i cukrem.
Następnie przelać sos pomidorowy z patelni do garnka z zupą. Dokładnie wymieszać, podgotować chwilę. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego.
Mąkę rozetrzeć z niewielką ilością wody do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Dodać kilka łyżek zupy w celu zahartowania. Po czym wlać do garnka ciągle mieszając zupę. Podgotować kilka minut, doprawić do smaku Vegetą w płynie, ewentualnie cukrem. Zestawić z ognia. Posypać koperkiem.
Podawać z ugotowanym uprzednio makaronem bądź ryżem. Pycha ...
1 komentarz:
na taka zupke mam ochote:)
Prześlij komentarz