Przepis na ciasto pochodzi z tej strony
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- ok. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 3/4 szkl. cukru
- ok. 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 szkl. jogurtu naturalnego
- 1/3 szkl. oleju
- 2 - 3 owoce kiwi
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito, odstawić. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt, olej i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę o wymiarach ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Kiwi obrać i pokroić w plastry. Ułożyć na wierzchu ciasta, lekko w nie wciskając owoce.
Piec w temp. 200 st.C przez 40 min (do tzw. suchego patyczka). Po 20 min, przykryłam folią aluminiową, aby się nie spiekło, gdyż ciasto nabrało już koloru.
Można po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
7 komentarzy:
Wygląda świetnie. Nigdy nie jadłam ciasta z kiwi :D
Ale fajnie wygląda:)
Ooo, ciasto z kiwi, bardzo oryginalne :)
Świetnie wygląda! Kiwi prezentuje się nadzwyczaj uroczo ;)
pięknie wyrosło!
Bardzo oryginalne z tym kiwi na wierzchu :) Pięknie się upiekło.
Pozdrawiam!
Świetnie wyglądają te plasterki kiwi na wierzchu :)
Prześlij komentarz