Przepis na ciasto pochodzi z bloga Pracownia Wypieków
Składniki: (na 8 drożdżówek)
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 20 g cukru
- 1 jajo
- 1/4 szkl. oleju
- 0,5 szkl. mleka
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g sera białego
- 1 żółtko
- 1,5 łyżki cukru pudru
Do posmarowania roztrzepane jajo z 1 łyżką mleka.
Wykonanie:
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Mleko podgrzać, wymieszać z olejem, cukrem i solą. Lekko przestudzić, po czym połączyć z jajkiem. Dodać do mąki wymieszanej z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temp. pokojowej na ok. 1,5 godziny, by podwoiło swoją objętość.
W między czasie ser biały rozgnieść widelcem, dodać żółtko i cukier puder. Dokładnie wymieszać.
Z ciasta formować okrągłe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 min. Następnie w każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem kubka/ filiżanki, po czym napełnić je nadzieniem. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajem.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Wstawić drożdżówki i piec 15 - 20 min, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
4 komentarze:
ale sa ladne i z checia bym sobie taka drozdzoweczke zjadla:)
Domowe drożdżówki z serem to jedna z najlepszych rzeczy na świecie ;) Pycha!
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com
Śliczne drożdżóweczki, porywam sobie jedną ;]
taka ilość sera zdecydowanie do mnie przemawia :)
Prześlij komentarz