niedziela, 9 lutego 2014

Sernik z kulkami orzechowymi


Inspiracja z tej strony.

Składniki:

Ciasto:
  • 8 jajek
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego zmielonego 2-krotnie
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Kulki orzechowe:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300 g mielonych orzechów włoskich
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek śmietany 18%

Masa kawowo-orzechowa:
  • kostka masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • po 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i mielonych orzechów

Polewa:
  • rozpuszczona czekolada gorzka z odrobiną masła


Składniki na ciasto wymieszać. Wlać do blaszki o wymiarach 25 x 25 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 20 min. Ostudzić, przekroić na pół.

Składniki masy serowej zmiksować. Zrobić kulki orzechowe, orzechy wymieszać z cukrem i proszkiem. Dodać tyle śmietany, aby uzyskać gęstą masę. Uformować kulki wielkości orzecha. Na blachę (25 x 25 cm) wylać połowę masy serowej, ułożyć orzechowe kulki, po czym wylać resztę masy serowej. Piec w temp. 170°C przez 45 min. Po upieczeniu ostudzić.

Składniki masy kawowej utrzeć. Przełożyć ciasto: spód ciasta, 1/2 masy kawowej, sernik, reszta masy kawowej, ciasto. Wierzch posmarować polewą.


Smacznego!



1 komentarz:

gin pisze...

Wygląda wspaniale, tak elegancko :)

Print