niedziela, 28 października 2012

Mini tortille zapiekane z szynką i serem żółtym



Składniki:

Mini tortille:

  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 90 ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju
Ponadto:
  • 6 pieczarek
  • mała cebulka
  • 12 plastrów szynki
  • 12 plastrów sera żółtego
  • keczup

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Dolać wodę, wymieszać. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodać olej i wyrobić ciasto - ciasto ma być miękkie w konsystencji. Blat oprószyć mąką, ciasto cieniutko rozwałkować, szklanką wycinać koła - powinno wyjść 12 szt.

Tortille podgrzewać z dwóch stron na suchej, mocno rozgrzanej patelni - ok. 30 sekund na jednej stronie - gdy pojawią się pęcherzyki przewrócić placek na drugą stronę. Po każdym placku ręcznikiem papierowym usunąć mąkę z patelni.

Przygotować dodatki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulkę pokroić w półksiężyce, pieczarki wraz z cebulką podsmażyć na patelni, zdjąć.

Na lekko natłuszczonej patelni położyć 1 placek tortilli, na której ułożyć: plaster sera, plaster szynki, trochę pieczarek z cebulą, keczup, plaster szynki, plaster sera i docisnąć drugim plackiem tortilli, podgrzać do momentu rozpuszczenia się sera, przewrócić na drugą stronę, chwilę podgrzać, zdjąć. Tak samo postąpić z pozostałymi plackami tortilli.

Smacznego!





Naleśniki o smaku Cappucino



Składniki (na 8 dużych naleśników):

  • 2 jaja
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szkl. mleka
  • 240 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cappucino - u mnie o smaku waniliowym
  • 1 szkl. wody niegazowanej

Wykonanie:

Do wysokiej miski wbić jaja, wsypać cukier i sól, roztrzepać widelcem. Wlać mleko, wymieszać. Wsypać mąkę i cappucino, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wlać wodę, wymieszać do połączenia się składników.

Rozgrzać patelnię. Smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelni.

Smacznego!

Mielone zapiekane z pieczarkami i serem żółtym


Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 jajo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 3 pieczarki
  • 100 g sera żółtego
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Do mięsa mielonego wbić jajo, dodać bułkę tartą, oprószyć przyprawą do mięsa, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem, wymieszać. Mięso podzielić na kotlety. Rozgrzać olej na patelni. Kotlety obtoczyć w mące, usmażyć z obu stron na złoty kolor.

Pieczarki pokroić w plastry, zrumienić na patelni, zdjąć. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, kotlety przekroić wzdłuż, ułożyć w naczyniu, rozłożyć pieczarki, wierzch posypać serem żółtym, zapiec.

Smacznego!





Kapuśniak



Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1,5 l rosołu
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • majeranek 

Wykonanie:

Kapustę kiszoną posiekać. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki i marchew również pokroić w kostkę.

Rosół zagotować, wrzucić liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Dodać ziemniaki i marchew, podgotować do miękkości warzyw. Następnie dodać kapustę kiszoną - gotować 20 min. Boczek podsmażyć wraz z cebulą, po czym przełożyć do zupy. Dodać majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym zdjąć z ognia.

Smacznego!

niedziela, 14 października 2012

Racuszki z cukrem pudrem



Składniki:

  • 3/4 szkl. letniego mleka
  • 3 g suchych drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 roztrzepane jajo
  • 220 g mąki pszennej
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Do miski wlać mleko, wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, wlać roztrzepane jajo i rozczyn drożdżowy, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Następnie do ciasta wsypać cukier waniliowy i roztopione masło, dokładnie wymieszać. Rozgrzać trochę oleju na patelni, smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!



Pierożki z szynką i serem żółtym




Składniki:

Ciasto:
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 4 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 0,5 szkl. mleka

Farsz:
  • 100 g szynki w plastrach
  • 100 g sera żółtego

Ponadto:
  • olej do smażenia

Do głębokiego talerza wbić jajo, wsypać cukier, roztrzepać widelcem. Do miski wsypać mąkę, drożdże, dodać szczyptę soli, wymieszać. Wlać roztrzepane jajo, mleko i wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego wyrośnięcia na 20 min.

W między czasie szynkę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę i ser wymieszać.

Blat oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nadziewać szynką i serem żółtym, sklejać pierogi. Układać na blacie oprószonym mąką. Pierogi przykryć ściereczką i tak zostawić na 10 min do lekkiego napuszenia.

W głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć pierogi z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.

Smacznego!



Pszenne bułeczki III

 


Składniki:

  • 540 g mąki pszennej
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szkl. wody niegazowanej

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól, wymieszać. Następnie wlewając stopniowo wodę wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je do miski oprószonej mąką i odstawić na ok. 2 godz. do wyrośnięcia (w między czasie ciasto odgazować - uderzając kilka razy pięścią). 

Po tym czasie z ciasta uformować 12 bułeczek, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można naciąć). Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min. do napuszenia.

Piekarnik rozgrzać do 250°C. Bułeczki piec przez 10 min. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Smacznego!



Print