sobota, 5 listopada 2011

Żurek z jajkiem


Składniki (dla 2 osób):
  • 0,5 l żuru
  • pół cebulki
  • 1 marchew
  • 3 - 4 ziemniaki (w zależności od wielkości)
  • susz warzywny (por, seler, nać selera)
  • 1 - 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 - 2 łyżki majeranku
  • 3 - 4 jaja ugotowane na twardo
  • sól (kucharek)
  • pieprz

Wykonanie:

Do garnka wlać 700 ml wody, zagotować. Wrzucić listki laurowe, ziela angielskie, susz warzywny. Czosnek drobno pokroić, dodać do zupy. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Ziemniaki obrać, pokroić w grubszą kostkę, wrzucić do zupy. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną.

Następnie wlać żur. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podgotować i na koniec dodać majeranek.

Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół, rozłożyć na talerzach i zalać zupą.

Smacznego!


Konkurs Winiary! Zupa jak malowana!


Brak komentarzy:

Print