niedziela, 16 października 2011

Jarzynowa


Składniki (dla 3 osób):
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 - 4 ziemniaki
  • ćwiartkę kalafiora
  • ćwiartkę brokuła
  • pół pora
  • 2 łyżki starkowanego selera
  • 1,5 l wody
  • 1 udko z kurczaka (skrzydełko)
  • ćwiartkę cebuli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 - 3 łyżki śmietany
  • 2 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka kucharku (soli)
  • wegeta w płynie
  • pieprz
  • 1 łyżka koperku
  • 2 - 3 łyżki oleju

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, wstawić do gotowania. Wrzucić kurczaka. Gdy woda się zagotuje, dodać kolejno ziele angielskie, liść laurowy. Obrać marchew i pietruszkę, pokroić w kostkę, w talarki bądź w słupki, wrzucić do garnka. Pora pokroić w półksiężyce, wrzucić do garnka razem z selerem. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę, dodać do zupy. Kalafiora i brokuła umyć, podzielić w różyczki również dodać do garnka. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną.

Wyjąć udko z kurczaka, obrać mięso, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Cebulę posiekać w kosteczkę. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić cebulkę, po czym dodać do garnka. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawić kucharkiem i pieprzem, gotować chwilę.

Mąkę dokładnie wymieszać z niewielką ilością wody, a następnie połączyć ze śmietaną. Wlać kilka łyżek zupy w celu zachartowania. Ciągle mieszając zupę, powoli wlać zawiesinę z mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, podgotować ok. 5 min. Doprawić do smaku wegetą w płynie, podgotować chwilę. Zestawić z ognia po czym dodać koperek.

Smacznego!


Konkurs Winiary! Zupa jak malowana!

Brak komentarzy:

Print